Gyógynövények használata a masszázsban

A masszázs során leggyakrabban kétféle módon használunk gyógynövényeket. Vagy a masszázskrémbe, masszázsolajba teszünk növényi esszenciát, illóolajat, vagy a friss ill. szárított növényt gőzöljük fel. Ez utóbbit én magam is alkalmazom a thai technikájú, de elsősorban hazai gyógynövények felhasználásával végzett labdacsos kezelésnél.

Gyógynövényes labdacsos masszázsA gőz felett felmelegített gyógynövényekkel teli zsákokkal enyhe nyomást gyakorlunk a fájó izmokra, az energetikai pontokra, dörzsölő, ütögető mozdulatokkal oldjuk a test energiapályáinak blokkoltságát. Hazai gyógynövényekből különböző összeállítások választhatók a kezelés céljától függően. A meleg hatására kitágult bőr kapillárisain könnyen felszívódik a növényi részekből kioldódó hatóanyag, mely elősegíti a méreganyagok távozását a testből, jótékonyan hat a légzésre. A kezelés hatására enyhül a fájdalom, ellazulnak az izmok és ízületek, oldódik a lelki feszültség, mindez – a hagyományos keleti orvoslás szerint – az életerő áramlását befolyásolja. Arckezelés kiegészítésére is ajánlott.

Ezt a thai masszázs típust edzés kiegészítéseként és önálló szolgáltatásként is igénybe lehet venni, előre egyeztetett időpontban.

Illóolajos masszázs – A masszázs céljától függően válogathatunk az illóolajok közül. Fontos tudni, hogy belőlük már csepp is megerősíti a masszázs hatását, segítik kilazítani az izmokat, serkentik a vérkeringést, összetételüknél fogva hűsítenek vagy éppen kellemes meleggel töltik el a testet. A masszázs eredménye a gyógyító folyamatok elindítása, testi és lelki kikapcsolódás, stresszoldás.

Akár otthon végzünk masszázst, bedörzsölést, akár képzett masszőrhöz megyünk, mindig legyen kéznél a megfelelő olajunk. A DoTerra termékcsaládból bátran lehet választani, de vannak kiemelten a masszázshoz ajánlott készítmények is:

  • Cedarwood: légtisztító, nyugtató (meleg, balzsamos illatú cédrusfa)
  • AromaTouch: izomlazító, feszültségoldó ( bazsalikom, grapefruit, ciprus, majoránna, menta, levendula keveréke)
  • Wild Orange: élénkítő, immunerősítő (hidegen sajtolt vadnarancshéj)
  • Deep Blue: izom- és ízületi fájdalom ellen, hűsítő
  • Citrus Bliss: stresszcsökkentő, hangulatjavító hatású, növeli az energiaszintet (vadnarancs, mandarin, bergamott, citrus)
  • Siberian Fir: hatékony antioxidáns, keringésjavító, légzéskönnyítő, relaxáló hatású (szibériai jégfenyő)
  • Citrom: fokozza az éberséget, fertőtlenít, méregtelenít, csökkenti az allergiás tüneteket

Gyógyító és fűszernövények az otthonunkban